Incidencias no servizo de comedor

Un dos problemas recorrentes no CEIP A Ponte nos últimos anos era/é o servizo de comedor. Este verán houbo unha nova licitación do contrato por parte da Xunta de Galicia, había posibilidades dalgún cambio da prestadora do servizo e no mes de setembro a adxudicataria volve ser SALA GRADÍN, a un prezo de 5,70 €/neno día (un aumento a aproximado 2 € en relación á adxudicación anterior) cunha duración de 2 anos máis 2 prorrogables.

En anos anteriores, unha das escusas reiteradas de SALA GRADÍN para non mellorar a calidade das comidas era o orzamento moi axustado ante unha situación de constante subida prezos.

Co nova adxudicación, cun aumento substancial do prezo agardábamos que a calidade da comida tamén fose substancialmente maior, pero visto que isto non acontecía, fomos trasladando as incidencias do servizo á Dirección do centro para que lle dese traslado á empresa ao ser a responsable do servizo.

Nas últimas semanas as queixas que nos trasladan as familias foron en aumento e  solicitamos reunirnos persoalmente coas monitoras/es e coa xerencia de Sala Gradín encargadas do comedor.

A primeira das reunións celebrouse o 20/02/24 e a segunda o 14/03/24, nas dúas estaba presente a dirección do centro,e dende a ANPA trasladamos as queixas e reclamacións das familias sobre o funcionamento do servizo e as consideracións sobre os diversos incumprimentos do prego de contratación ao noso entender. 

—————————————————————–

Podéndose resumir nos seguintes puntos:

1. CALIDADE DA COMIDA

O maior dos problemas é falta de calidade do produto polo que solicitamos:

  • Un maior tamaño da porción dos alimentos ricos e proteínas (carne, peixe, ovo…) que permitan un aumento do valor nutricional.
  • Aumentar os tamaños das racións a servir
  • Utilización de diferentes técnicas para a elaboración dos pratos
  • Menús mensuais acorde á tempada e equilibrados
  • Variedade de alimentos con alto contido en nutrientes
  • Especificar tipos de froita servida

Neste punto fixo tamén quixemos deixar claro de varias cuestións xerais:

  • A temperatura da comida servida ten que ser óptima, non podendo suceder que estean frías.
  • A importancia do sabor da comida é básico para a súa inxesta e hai que coidalo, non se pode permitir malos sabores como: a queimado ou simplemente inindentificables.
  • A publicación na web do centro da :

 – Programación mensual do menú cunha antelación mínima de 15 días

 – Fichas técnicas dos pratos, sendo un anexo do meú mensual.

2. ORGANIZACIÓN DO SERVIZO

Trasladamos a sensación de falta de organización cando se presta o servizo, tanto dentro do propio comedor como na xestión do tempo de lecer, polo que fixemos as seguintes suxestións para tentar mellorar a organización:

  • Para evitar que a comida enfrie, proponse servir en prato e non servir o 1º e o 2º á vez.
  • Facilitarase o coitelo na 2° quenda de comedor e valorarase para 1° e 2° de primaria.
  • Reparto da froita, asegúrase que a todo nena/o se lle dá unha peza de froita podendo escoller en cortada/dividida ou enteira.

Anteriormente a froita sobrante devolvíase á empresa, dende vai unhas semanas queda no cole para un uso posterior tanto no comedor como no recreo.

  • Monitor responsable de grupo: para o mellor seguimento grupo por niveis determínase que cada monitor/a será o encargado do seu grupo acompañándoo cando estean comendo, cando xoguen e á saída.

Isto facilitará que a/o menor teña a un/ha monitor/a de referencia e que as familias poidamos consultar con esa persoa calquera incidencia que houbese no servizo.

3. COMUNICACIÓN

Obsérvanse que existe un problema de comunicación coas familias, para mellorala establécese a figura de monitor/a responsable de grupo para que exista unha comunicación bidireccional comedor/familia.

Tamén se propón unha máis e mellor comunicación xeral á comunidade usuaria do servizo ( a través de ABALAR) no caso de cambios de funcionamento ou organización do servizo.

Rematadas as reunións e dada a receptividade dalgunha das propostas por parte da Xerencia de Sala Gradín, temos algunha esperanza de que o servizo vaia mellorando no 3º trimestre. Agardemos a que non sexa flor dun día sendo conscientes de que  a mellora do servizo vai levar aparellada unha constante supervisión, polo que se acordou ter unha  comunicación fluída para facer o seguimento.